Tekentherapie

Wat is het doel van tekentherapie?
Het doel van tekentherapie is, dat je je bewust wordt van je eigen handelen, gedrag en patronen.
Hoe werkt tekentherapie?
Je kunt eindeloos praten over problemen, maar door te werken met getekende beelden doe je er ook echt iets mee. Het probleem wordt zichtbaar. Het werkt veel sneller en directer dan praten alleen. De tekentherapeut geeft je een tekenopdracht die bij je hulpvraag past. Tekenvaardigheid is absoluut niet nodig, het gaat om wat je tekent. De tekentherapeut stelt vragen via je tekening. Zo ga je samen in gesprek en ontdek je waar de schoen wringt. Het positieve uit de tekening wordt vertaald naar de situatie in je eigen leven. Op deze manier wordt je zelfhelend vermogen aangesproken.
Tekentherapie2
Hoe kan tekenen hierbij helpen?

Een kind vindt het vaak heel moeilijk onder woorden te brengen wat het voelt of waar het last van heeft. Tijdens het tekenen laat het kind dat juist wel zien, omdat het via de tekening uit wat er (onbewust) ín hem of haar leeft. Het werkt helend en bevrijdend. De onderliggende oorzaak van het gedrag komt naar boven. Vanuit de tekening volgen er gesprekjes op papier en wordt er gekeken wat je kind nodig heeft. Dit alles gebeurt in een veilige, warme sfeer in het atelier. Je kind wordt ondersteund en begeleid in dit helende proces. Natuurlijk is het fijn wanneer je kind van tekenen en/of schilderen houdt. Goed kunnen tekenen hoeft niet, het gaat om het proces.

Tekentherapie1
Tekentherapie voor kinderen

 

Laat je kind gedrag zien dat je niet helemaal begrijpt of waar je je zorgen om maakt:

 • is je kind boos of heeft het last van woedeaanvallen
 • is het verdrietig, stil of sterk naar binnen gekeerd
 • gedraagt zich juist stoer
 • heeft je kind last van (faal)angst of is het hoog gevoelig
 • kan het moeilijk bij zichzelf blijven, is het onzeker
 • wordt je kind gepest
 • slaapt het moeilijk in
 • heeft je kind regelmatig last van buikpijn
 • zit je kind niet lekker in haar/zijn vel


  Jongen/ManMeisje/Vrouw

  Alleen tekentherapie kan vergoed worden door de zorgverzekeraar mits U aanvullend verzekerd bent. Een verzekeraar die de koepelvereniging RBCZ erkent en/of de beroepsvereniging Tekentaal (VT) geeft vergoeding voor Tekentherapie volgens hun polisvoorwaarden. Aan bovenstaand kunnen geen rechten worden ontleed. Vraag altijd zelf aan uw verzekeraar wat wel en niet vergoed wordt.